Földszintes ház belső kerttel - Bahia House Brazília

A Studio MK27 nevét a brazil Marcio Kogan építész miatt sokáig fogják emlegetni, aminek a Salvadorban található egy emeletes Bahia House az oka. A Bahia House egy ökológiai ház. De nem technológiai és nem a mai értelemben vett fenntarthatóság elvárásai miatt, hiszen a szerkezet, az alaprajz és anyaghasználat közel azonos a ma már hagyományosnak mondott építészeti megoldásokkal. A Bahia House-ba beleépítették a régi tudatot, az egész brazil építészet történetét és az éghajlati adottságokat is. Ami nem is meglepő, hiszen Kogan szerint a környezet ugyanúgy része az építészetnek, mint maga a szerkezet.

Földszintes ház belső kerttel

Szélfogó panelek
Az építők régóta ismerik a bahia house technikáját, ami kellemes hűvöset tart még akkor is, ha kint a tűző napon több mint 40º C van. Ezeknek a házaknak az általában túlnyúló tetőszerkezete fa mennyezetű, rusztikus módon készült és agyagból van. A nyílászárók nagy panelei is fából készültek, mashrabiya árnyékolókkal amik Brazíliába a portugál gyarmati építészettel, arab kulturális befolyásoltság hatására érkeztek. Ezek a fából készült panelek nagy kényelmet biztosítanak a belső tér számára. A hagyományos bahia házban azt is kihasználják, hogy a szél északkeleti, amely a tenger felől érkező hűvös szellők segítségével biztosítja a megfelelő légáramlást.
Belső kert minimalista ház
Nyitott terasz tetővel
Az alaprajz egy félig nyitott házat tár elénk, amely központi udvar köré szerveződik, így a fűvel borított kert és a két termetes mangófa is kiemelkedő szerephez jut. Ráadásul maga a nappali is szabadtéri, ahol a szobák kialakítását, az elválasztásokat, azaz a nyitási és zárási funkciót csúszó panel falak biztosítják. A hatalmas asztalok és a monumentális méretű fotelek viszont még így is elvesznek a térben és a szem sem ezekre figyel fel. Sokkal inkább a vékony ívű székek, a karcsú, de különböző formájú lámpák és állólámpák, illetve a színes szőnyegek felé fordul a tekintet. Azt is elmondhatjuk, hogy a tervezés magán viseli Kogan aláírását a sziklás belsővel és függőlegesen deszkázott fa burkolattal, még akkor is, ha az érzés egy kicsit ázsiai hatást sugároz.
Kültéri falpanel
Minimalitsa konyhabútor
A háznak öt hálószobája van, amelyek a belső udvarra néznek, de a megfelelően tájolt háznak a hűsítés érdekében egy medencéje is van, amely az árnyékot adó mangófák mellett tökéletes szolgálatot nyújt a nagy melegben. Így már azt sem bánja senki, hogy ezek a típusú zöld lakások nélkülözik a modern technikai eszközöket.

Térelválasztó szélfogó
Modern kerti medence
Lounge kerti garnitúra
Deszkázott mennyezet kőburkolat
Szőtt csíkos szőnyeg és modern kerti bútor
Étkező többféle függeszték lámpával
Étkező többféle függeszték lámpával
Zöld belső kert fotelekkel
Fa teraszburkolat fagerenda oszlopok
Fal kőburkolattal egyedi megvilágítással
Kerti világítás
Medencevilágítás kültéri lámpák
Belső udvar világítás modern építészet
Tradicionális brazil építészet
Tradicionális brazil építészet
Földszintes ház alaprajz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése