Gyereknek a legjobbat - Lakberendezési ötletek babaszoba berendezéséhez

Általános dolog, hogy az ember a gyerekének a legjobbat szeretné. Ám, amikor a babaszobát tervezzük, nemcsak azt kell eldönteni, hogy a rózsaszín vagy a kék melyik árnyalatát választjuk. A kicsik álma boldogabb az élet pedig sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, ha néhány dologra már az elején odafigyelünk.

1. A megfelelő szoba kiválasztása
Ha tehetjük, olyan helyet válasszunk a gyerekszoba számára, ami a legvilágosabb, a legfényesebb, de egyben a legnyugodtabb területe is a lakásnak. Nem a legcélszerűbb, ha arra ébred a baba, hogy a kávéfőzés miatt szentségelsz vagy éppen WC-tartály tetemes mennyiségű vize suhan el nagy robajjal a feje mellett. (Bár a legújabb kutatások szerint a babák elképesztően hangos környezetben vannak az anyaméhben és egyáltalán nem áhítoznak a csend után.) A mindenre kiterjedő figyelmű, gondos szülő valószínűleg sötétítőt vagy reluxát is felszerel az ablakra, hogy akkor legyen sötét, amikor az a picinek a legjobb. Ha pedig ez megvan, nem marad más hátra, mint a megfelelő szellőzés és fűtés biztosítása. Fontos, hogy a gyerekágy (ne külső falhoz kerüljön) legalább egy méterrel távolabb legyen az ablaktól és a fűtőtesttől, hiszen az a lényeg, hogy se a hőség, se a huzat, se a hideg ne zavarja meg a nyugalmat.

Rácsos babaágy, pelenkázó asztal


2. A padló, mint élettér
Bármilyen meglepő a gyerekszoba egyik legfontosabb helyszíne, egy idő után, a padló lehet. Ott folynak a játékok és ott történik az a mérhetetlen sok csúszás-mászás, amit csak az első talpra állás tud überelni. Sem a hideg kő, sem a könnyen atkásodó, nehezen tisztítható padlószőnyeg nem a legjobb választás. A szakértők általában barátságos színű, meleg hangulatot árasztó, könnyen tisztítható parkettát javasolnak és olyan kisebb szőnyegeket, amik csúszásgátlóval vannak ellátva.

3. A fal
Sokan a színezést tartják a legfontosabbnak. De tévednek. Az őskorból származó barlangrajzokhoz megszólalásig hasonlító műalkotások igen hamar felkerülhetnek a falra. Ezek könnyű letakarítása pont annyira kiemelt szempont, mint a falfesték összetétele. Senki nem nézi szívesen, ahogy a kis praclik nyoma ott marad a falon, de még kevesebb szülő örül annak, ha az említett kis kezeken festék marad és az egyetlen laza mozdulattal a kisgyermek gyomrába kerül.

Modern bababútor tölgy szín

4. A méretek
A növekvő csöppségek mellett könnyen megtanulható, hogy a gyerekek szeretik átalakítani a környezetüket. Egyesek kuckót, mások várat, megint mások játékból kirakott ösvényeket készítenek. Éppen ezért fontos, hogy a bútorok és a berendezési tárgyak az ő méreteikhez igazodva a leghatékonyabban szolgálják ki őket. Gondoljuk csak bele, milyen ülőalkalmatosság az, amit a gyerek nem tud arrébb tenni, esetleg Himalája-szerűen kell megmászni a pihenés érdekében, ráadásul egy három méteres szekrény tetejére feltett dinoszaurusz nemcsak elérhetetlen, de félelmetes és balesetveszélyes is lehet.

Színes bababútor, kiságy

5. Biztonság
Ma már lerágott csont, hogy a bútorok sarkai legyenek lekerekítettek, hogy az áramforrások megfelelően és biztonságosan legyenek kialakítva. Ám a biztonság kérdéséhez hozzátartozik a lépcső átgondolása, a vegyszerek elzárása, a mérgező növények ideiglenes szanálása és a bútorok borulásmentessé tétele. Nemcsak az apró tárgyakat, hanem a vízzel teli nagyobb tartályokat, a szépen lelógó terítőket és drapériákat is érdemes gyorsan eltüntetni.

Babaszoba burkolat, szőnyeg, játékok tárolása

6. A megfelelő tárolók használata
Tárolók hallatán, tapasztalt anyukák és apukák, legtöbbször arról beszélnek, hogy az éjszakára aknaként elhelyezett gyerekjátékok számára legjobb megoldás a kisebb kapacitású, konténerként működő doboz. A megfelelő tárolás azonban a pelenkázó készletre és más, a szülők által használt „segédeszközökre” is vonatkozik. Mert a funkcionalitás és a szervezettség megkönnyíti az életet.
Szoboszlai Krisztina

Ultramodern bababútor
Átalakítható bababútor gyerekbútor
Egy praktikus bútor ami bababútorból gyerekbútorrá változtatható
A cikket támogatja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése